Monday

Satu Hari, Seribu Langkah, Sebuah Kisah. (Bahagian Pertama)

Wow…! Ini adalah kali pertama saya berasa begitu bersemangat untuk menulis post tetapi tidak tahu bagaimana harus saya mulakan. Sungguh! Hari yang begitu indah! Tidak ada kata-kata dapat menggambarkan perasaan saya sekarang ini.

Bermulanya hari saya apabila saya tidak dapat tidur semalaman kerana Nescafe. Jadi saya habiskan masa saya dari pukul 4 pagi hingga pukul 6 pagi dengan menulis post terdahulu dan melihat ‘coding’ blog kawan saya. Selepas jam berbunyi menandakan pukul 6 pagi, saya mandi dan solat subuh. Setelah itu saya pun bersiap-siap untuk pergi ke Pameran Zaman Kegemilangan Sains dan Tamadun Islam di KLCC Konvensyen Centre.

Sepatutnya perjalanan kami bermula seawal jam 8 pagi dengan aturcara Ecan mengambil Pesot dan saya untuk sama-sama ke komuter Serdang. Tetapi kerana sedikit masalah yang tak dapat dielakkan, Ecan tidak dapat bertolak pergi bersama kami. Sewaktu saya mengunci rumah, Amir menelefon dan bertanya sama ada kami sudah bertolak atau belum. Oleh kerana kami belum bertolak jadi Amir datang ke Cendikiawan dan saya juga ke sana dengan kereta untuk mengambil Amir dan Pesot.

Lebih kurang jam 8.30 pagi kami sampai distesen komuter Serdang. Nasib kami agak baik pagi ini kerana selesai membeli tiket “train” pun sampai. Kami ke K.L Central dahulu kerana Najwan masih tidak dapat dihubungi. Sampai di sana, kami cuba sekali lagi untuk menghubungi Najwan tetapi masih gagal.

Oleh kerana gagal untuk menghubungi Najwan, kami bertiga mengambil keputusan untuk pergi bersarapan pagi di Kampung Baru. Kami tiba di Kampung Baru lebih kurang pukul 10 pagi. Selesai sarapan pagi kami berbual-bual dan membaca surat khabar yang dibeli Amir di K.L Central. Pesot menghubungi dan mengajak kawan lamanya bertemu disitu.

Kami terus berbual-bual dan membaca akhbar sambil menunggu kawan Pesot. Apabila kawan Pesot sampai, Pesot mengenalkan dia kepada kami. Namanya Cip. Dia ialah seorang penuntut di U.K.M. Kami berbual-bual sambil Pesot dan Cip mengibau kembali zaman silam mereka. Dalam pada masa yang sama Ecan menghubungi Pesot dan kami mengatur temu janji untuk berjumpa di KLCC. Setelah hampir jam 12 tengah hari kami mengucapkan selamat tinggal kepada Cip dan betolak ke KLCC.


Tiba di KLCC kami terus mencari Ecan. Setelah berjumpa kami terus mencari tempat pameran diadakan. Kami berjalan menuju ker KLCC Konvensyen Center. Ternyata ramai orang yang berminat untuk menyaksikan pameran ini. Kami terpaksa beratur selama lebih kurang 15 minit sebelum masuk ke dewan pameran. Semasa beratur sempat kami berama-mesra dengan seorang kakak urusetia yang bertugas.

Apabila kami melangkah masuk ke dewan pameran, perkara pertama yang kami lihat ialah bibliografi tokoh yang mengkaji dan menemukan semula semua peralatan-peralatan ciptaan cerdik pandai Islam dizaman kegemilangannya. Setelah selesai membaca bibliografi beliau, seorang petugas disitu memberitahu kami bahawa terdapat sebuah buku yang dijual mengandungi semua 80 bahan pameran dan penerangan tentangnya. Petugas itu juga memberitahu bahawa, selesai pameran ini, semua bahan pameran akan ditempatkan di muzium Istanbul. Maka bermulalah langkah kami didalam dewan pameran. Dewan terlalu sesak dengan orang ramai. Banyak benda pelik yang kami temui dan pelajari. Tetapi secara peribadi saya agak terkilan kerana setiap barang pameran tidak disertakan dengan cara untuk mengendali atau menggunakan barang tersebut. Kami berada dalam dewan hampir 2 jam lebih. Setelah puas melihat kami mengambil keputusan untuk keluar.


(oleh kerana "post" ini terlalu panjang,kisah perjalanan seterusnya akan di"post" dalam bahagian kedua)

5 Comments:

Anonymous alisyaasofia said...

huhu..bestnye..x sempat wanie nak p hr tuh..weekend byk keje maaa..x sabar nak tunggu post kedua..cepat la..post ..:D

10:23 PM  
Blogger blackprncs said...

saber yer cik wani. skang ni tgh bz ngan keje yg bertimbun-timbun.nnt klu sy nk merayap lg sy ajak wani k.

12:14 AM  
Anonymous alisyaasofia said...

huhu..ok2..wanie tunggu tau..kalo merayap2 tempat2 mcm tuh ok la..dpt ilmu..xde pic ke mase pi kat sane??

10:03 AM  
Anonymous alisyaasofia said...

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1428H - INSAN CEMERLANG UMMAH GEMILANG

8:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

kritikan yg sama dgn entri di atas..terlalu banyak kami!

9:25 PM  

Post a Comment

<< Home

Name:

I am just being myself. Sometimes it can hurt someone and if this happen to you, I am sorry. I never meant to hurt anyone. But this is my journey and this is how i choose to go through it. It helps me to be a better person. I found my path, and I choose to go through no matter what. I knew the starting point and the end of this journey but I want to write something in between. Something nice, something beautiful. So I write them with my tears and pain. And I decorate them with my joy and laughter. Together they've become my memories. The one thing that you can never steal from me. The one thing that is eternally mine. The one thing that makes me ME.

Powered by Blogger